Drób

Hodowla zielononóżki kuropatwianej

10 maja 2012

Jednym z najbardziej odbiegających od warunków naturalnych działem produkcji zwierzęcej jest chów drobiu.Jaja z chowu klatkowego, oznaczone numerem 3 wg kodu systemu hodowli skazane są na stresujące życie w na niewielkich przestrzeniach. Takie jaja należą do najtańszych i najczęściej kupowanych. Z racji dużej ilości ich wytwarzania i popytu spowodowanego przystępną ceną, rynek jest nimi zalany.

Utrzymujący się od kilku lat trend na produkty organiczne, naturalne i lokalne spowodował większe zainteresowanie prowadzeniem hodowli kur zielononóżek. Jest to pierwotna rasa, która potrafi korzystać ze środowiska naturalnego – pastwisk, ponieważ nigdy nie były jej znane warunki fermowe. Rasa ta jest również silnie kojarzona z Polską. Po obecności zielononóżek w kurniku, można było stwierdzić, że gospodarzem domu jest Polak – patriota.

Nieśność tych kur wynosi 140-180 jaj rocznie. Kury osiągają wagę 2,2–2,7 kg, kury 1,8–2,3 kg. Dojrzałość płciowa zostaje osiągnięta przez kury w wieku około sześciu miesięcy.

Kogut posiada pojedynczy grzebień sporych rozmiarów, który zarówno jak zausznice i policzki jest czerwony. Oczy są barwy pomarańczowej. Czarne upierzenie występuje na piersiach, brzuchu oraz udach. Siodło i grzywa są barwy pomarańczowej. Sierpówki ogona oraz sterówki mają czarne zabarwienie z zielonym połyskiem. Skok jest nieupierzony, ma barwę zieloną lub szarozieloną (zależnie od wieku osobnika.

Zakładając hodowlę zielononóżek należy pamiętać o ograniczonej liczbie osobników. Rasa ta wymaga chowu drobnostadkowego, co oznacza, że nie należy przekraczać liczby 350 sztuk. Większa ilość przedstawicieli tej rasy spowoduje, że otoczenie będzie działać stresogennie – osobniki nie będą rozpoznawać się nawzajem. Może także wystąpić kanibalizm, czy pterofagia objawiająca się wydziobywaniem piór. Zielononóżki potrafią w pełni korzystać z uroków natury; oddalają się w promieniu jednego kilometra od kurnika i wracają do niego na noc, gdzie śpią na tradycyjnych grzędach. Wśród kur również nietrudno zauważyć koguta, co także ma wpływ na jakość znoszonych jaj. Zazwyczaj mówi się o tym, że jaja te mają bogaty smak i aromat, a zawartość cholesterolu w nich jest zredukowana. Wciąż jednak brak danych naukowych, które to potwierdzałyby tezę o mniejszej zawartości cholesterolu w jajach klasy 0 względem np. jaj klasy trzeciej.

Cała hodowla zielononóżek kuropatwianych musi przebiegać w ekologiczny sposób, bez mechanizacji i podawania nienaturalnego pokarmu. Zielononóżkom nie należy także podawać produktów modyfikowanych genetycznie. Mogą być one jednak karmione paszami pochodzenia przemysłowego.

0 Komentarzy

Nie ma jeszcze komentarzy!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Napisz komentarz

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola oznaczone * są wymagane *