Produkcja roślinna

Produkcja pieczarek w Polsce

21 czerwca 2013

Roczna produkcja pieczarek w UE wynosi około 1 mln ton, z czego aż 25 procent pochodzi z Polski.Polska jest największym producentem pieczarek w EU, a razem z Holandią stanowi blisko 50 procent udziału w całej produkcji państw Wspólnoty. Co więcej, na całym świecie jedynie Stany Zjednoczone i Chiny mogą pochwalić się wyższą produkcją tych grzybów.
 
Z danych statystycznych wynika, że w naszym kraju znajduje się około 2500 gospodarstw zajmujących się produkcją pieczarek, jednak aż 90 procent krajowej produkcji pochodzi z zaledwie 100 największych gospodarstw.
 
Najwięksi producenci pieczarek w Polsce stawiają na mechanizację upraw, prace ręczne ograniczając w zasadzie tylko do zbiorów, w celu zapewniania jak najwyższej jakości produktu. Taki stan rzeczy pozwala na całoroczną produkcję, a przez to także na ciągłą i stałą podaż grzybów.
Mimo imponujących wyników produkcyjnych, Polska jest jednym z krajów, w którym spożycie pieczarek jest najniższe. Z tego też względu ponad połowa krajowej produkcji trafia na rynki zagraniczne. Sytuację tą próbuje zmienić Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych, które promuje pieczarkę wśród krajowych konsumentów. Dzięki tym działaniom krajowe spożycie pieczarki z roku na rok wzrasta.
 
Główne kierunki eksportu to: Rosja, Niemcy, Holandia, Francja oraz Wielka Brytania. Zaletą naszych grzybów jest wysoka jakość i niska cena, które stanowią bardzo rzadkie połączenie na europejskim rynku.
 

Lubię

0 Komentarzy

Nie ma jeszcze komentarzy!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Napisz komentarz

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola oznaczone * są wymagane *