Produkcja zwierzęca

Rosyjskie embargo na wieprzowinę

15 stycznia 2013

Rosja objęła embargiem amerykańską i kanadyjską wieprzowinę z powodu wykrycia śladów używania rektopaminy.Jiewgienij Niepokłonow z Rosselkhoznador oficjalnie poinformował dr Ronalda Jonesa z USDA Food Safety Inspection Service, że kontrole laboratoryjne mrożonej wieprzowiny importowanej do Rosji ze Stanów Zjednoczonych wykazały obecność rektopaminy. To z kolei oznacza złamanie weterynaryjnych i fitosanitarnych wymaganiach Rosji. Wieprzowina pochodziła z firmy John Morrell. W tej sytuacji rosyjskie władze były zmuszone do wstrzymania importu mięsa z tej firmy.

Podobną oficjalną informację otrzymał również szef kanadyjskiej służby weterynaryjnej dr Ian Alexander. W przypadku Kanady obecność rektopaminy stwierdzono w mrożonej wieprzowinie sprowadzonej przez Rosję z takich przedsiębiorstw jak Fearmans Pork Inc., Maple Leaf Foods Inc., Atrahan Transformation Inc., Great Lakes Specialty Meats of Canada Inc., Canadian Plant of Aliment Asta Inc. i Quality Meat Packers Ltd. W przypadku dwóch ostatnich podmiotów było to już drugie ostrzeżenie, które zmusiło rosyjską stronę do nałożenia embarga.

Lubię

0 Komentarzy

Nie ma jeszcze komentarzy!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Napisz komentarz

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola oznaczone * są wymagane *